Får du sprida en bild?

Drönarbild från Abborrträsk

Visst är det häftigt med drönarbilder men är du säker på att du kan sprida de hur du vill?

Jag använder gärna drönaren för att få perspektiv på berättandet oavsett om det är film eller stillbild. Det finns drönare i alla prisklasser vilket gör att nästan vem som helst kan köpa, flyga, fota och filma överallt. Tyvärr så innebär det också att man inte har riktigt koll på vart man får flyga eller hur man får sprida bilderna från flygturen.

Om du publicerar bilder på dina sociala medier eller i andra trycksaker så är det du som sprider bilderna som är ansvarig, inte fotografen. Jag söker alltid spridningstillstånd till mina kunder när det behövs.

Är du beställare eller köper drönarbilder måste du veta att bilden får spridas och det är Lantmäteriet som godkänner bilderna. Luftfartsverket har bra information kring regler om hur och vart du får flyga och det finns massa information från Transportstyrelsen att läsa om du är nyfiken.

Här finns mina senaste bilder. Hälsade på min familj i Abborrträsk, en liten by utanför Arvidsjaur i Norrbottens inland. Titta och njut!

(Det finns så klart massa andra regler kring rättigheterna till en bild. Men det tar vi en annan dag…)

This entry was posted in Blogg.